fredag 29 juni 2012

Bromsar kommunal utveckling!

Man talar ofta om hur en kommun ska utvecklas, tänka nytt och allt för kommuninvånarna ska få ut mesta möjliga service av skattekronorna.
Men tyvärr kan man alltför ofta se tecken på att det inom den kommunala verksamheten finns bromsklotsar.
Det kan bestå av att det mellan olika kontor, nämnder finns slags murar som man inte lyckas bryta sig igenom.
Det borde ju istället ligga i allas intresse att det ska vara ett gränsöverskridande tänk! just för att lyckas fatta beslut som gynnar hela kommunen och den framåtanda som behövs för att lyckas.
Om man sneglar lite åt hur det inom den privata sektorn bedrivs verksamhet så kan man snabbt se en betydligt snabbare, enklare väg att jobba.
Jag är övertygad om att vi måste bli betydligt bättre på detta tänk! för annars kommer många kommuner bromsas upp även om vi politiskt fattar beslut, som det sedan det uppfattas som att vi inget gör och det visar sig att  bromsen har låst sig på en annan nivå i den kommunala verksamheten.

måndag 18 juni 2012

Känner oro!

Jag börjar känna en viss oro inför framtiden och jag tycks inte vara ensam! Vart är vi på väg?
Vad jag menar är hur och vilken service som vi i framtiden kan förväntas få, kan kräva av samhället? För allt ska ju betalas också!
Det kan ju faktiskt vara så att vi måste rannsaka oss själva också! för ju mer vi får tillgång till ju mer vill vi ha!
Detta är något som vi förtroendevalda sitter och försöker få ihop, intäkter och utgifter!
Men höj skatten säger några! jo visst men med det utbud och begär på att ha mer, kräva mer så kommer inte skattehöjningar i framtiden räcka långt!
Och frågan man kan fundera på är om det är rätt väg att gå?
Ibland kan jag känna att det behövs mer "sunt bonnförnuft" istället för ett dyrt besök på akuten! när man skulle kunnat göra ett enklare besök på sin vårdcentral istället.
Detta finns många exempel på inom både Kommun, Region och Riks som måste hanteras, och någon måste våga agera!
För vi kommer inte kunna fortsätta i samma tempo som idag med våra utgifter! utan måste börja tänka lite mer Småländskt!