torsdag 26 juli 2012

Dags att börja tänka nytt!

Världen står i ständig förändring och det sker allt snabbare!
Man kan ju bara se på hur Globaliseringen haft en bidragande effekt till en geografisk förskjutning i världsekonomin.
Kina tex har haft under flera decennier en mycket hög ekonomisk tillväxt, hög andel investeringar och kraftig exporttillväxt och börjar nu även ge sig in i kunskapsintensiv produktion.
Även andra länder i Asien och Latinamerika som tex Indien och Brasilien utvecklas i en rasande fart.
Vad som också blir väldigt intressant är att för tre år sedan var USA`s ekonomi tre gånger större än Kinas enligt IMF (Internationella valutafonden).
Men med dagens globalisering och fart i Kina! så kommer Kina om en väldigt snar framtid gå om USA och bli världens största ekonomi.
Man ska ju veta att Kina har världens största valutareserv och är världens största utlånare.
Detta kommer även påverka oss i Sverige och Europa! varvid vi borde fundera på om det inte är dags att införa det Kinesiska språket i våra skolor, och våga tänka nytt, inte bara se USA som det stora landet "Over there", det finns även ett land som heter Kina!

lördag 21 juli 2012

Vem ska betala?

Dagens svenska välfärdssystem bygger på ett slags vi kan kalla det kontrakt mellan generationerna.
Det är de yrkesarbetande som betalar barnomsorg, hälso- och sjukvård och äldreomsorg för de som idag behöver det.
Även pensionerna betalas till största delen av dagens inkomsttagare, och när dessa i sin tur går i pension är det dags för nästa generation att försörja dem, och så vidare.

Men kommer dagens system med så kallat generationskontrakt att hålla i framtiden?

Idag ligger den så kallade försörjningskvoten på 0,7, vilket innebär att varje person i yrkesverksam ålder ska försörja sig själv plus ytterligare 0,7 andra (barn, ungdomar eller äldre).
Men med dagens takt och utveckling med stigande livslängd så kommer om inget görs försörjningskvoten att öka så att den 2060 kommer ligga på nästan 0,9.

Det innebär att varje yrkesverksam individ skulle försörja nästan två personer!

Det är ju fantastiskt att vi lever längre och att den genomsnittliga livslängden ökar, men denna demografiska utveckling har ett pris och skapar också stora utmaningar, frågor inför framtiden.
För samtidigt som antalet äldre över 80 år fortsätter öka så får vi räkna med ett ökat behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

Frågorna om framtidens framtida finansiering inom den svenska välfärden är samtidigt i allra högsta grad ideologiska, det handlar om var gränserna ska gå för det offentliga åtagandet, vilka skillnader som är acceptabla mellan olika människor när det gäller tillgång till utbud av vård- och omsorgstjänster.

Det kommer ju bli allt svårare att få ett generationskontrakt att hålla!

Men hur ska det då betalas om inte via "skattesedeln"?

En ide skulle kunna vara att komplettera dagens sjukförsäkring och dagens pensionssystem med en allmän och obligatorisk vård- och omsorgsförsäkring där varje generation själv bär kostnaden för sin vård och omsorg.

För samtidigt som välståndet i samhället ökar, liksom människors utbildningsnivå så ökar kraven på välfärdstjänster.
Det är ju inte trovärdigt att tro att 40-talistgenerationen kommer nöja sig med en äldreomsorg som den ser ut idag, och vi blir allt mer vana att kunna köpa olika former av tjänster.

tisdag 17 juli 2012

Jag tror på den enskilda människans frihet!

Jag blev rädd när jag läste debattinlägget i Kvällsposten idag! Stora rubriker "Slå ihop alliansen till ett parti".
Det kan eller vill jag verkligen inte ställa mig bakom! Väljarna ute i landet ska inte behöva välja mellan två block! De ska välja efter det parti som de tror och tycker har den bästa politiken enligt vad de själva tycker och tänker.
Och att måla upp en av fördelarna med ett stort parti "Alliansparti"! som att det skulle vara en potentiell vinst som skulle dominera svensk politik för överskådlig tid som ett strategiskt resonemang med en långsiktig poäng känns inte demokratiskt.
Är det så att debattören inte känner sig bekväm eftersom detta förslag kommer fram nu kan jag inte svara på, men väl genomtänkt och förankrat ute i landet känns det inte som iallafall.
Nä... jag är Folkpartist,  liberal och känner mig både stolt och motiverad att föra fram en politik där det är individen som står i centrum, där möjligheten för människor att utveckla sin personlighet, bli en ansvarskännande medborgare som även i framtiden skall kunna rösta på Folkpartiet eller vilket politiskt parti som helst och inte stora sammanslagna partier.
Risken finns ju även att valdeltagandet kommer sjunka då det inte finns några alternativ, och man kan ju även på lång sikt fundera på om det är en sådan demokrati väljarna vill ha.
Det har inte heller något att göra med att politik ska fatta kloka beslut, vi försöker göra det hela tiden! men jag är osäker på om debatören känner till verkligheten utanför Stockholms tullar.

tisdag 10 juli 2012

Småkommuners framtid!

Hur kommer Sverige att se ut i framtiden och hur många kommuner kommer det att finnas? Ja det är en fråga som man snart måste ta på allvar och börja diskutera, och inte minst våga diskutera.
För det är inte bara att det är svårt att få ihop en hållbar ekonomi, vända en negativ befolkningstrend utan det har också att göra hur man lyckas att rekrytera kompetent personal, lyckas behålla personalen.
Samtidigt kan man ju fundera på om det gentimot väljarna och skattebetalarna är okey att ha vissa befattningar/tjänstemän när det sitter personer med samma befattning kanske bara 4 mil bort men tillhörande en annan kommun.
Jag kanske sticker ut lite nu! men jag tror inte vi kan försvara i framtiden att vi ska ha kommuner med mindre än kanske 40.000 kommuninvånare! det kommer bli väldigt svårt både ekonomiskt och rekryteringsmässigt.
För det kommer också ställas helt andra villkor i framtiden på vilken service, kvalite och kvantitet som en kommun skall eller förväntas leverera till sina kommuninvånare.
Men närheten till beslutsfattarna blir ju längre bort kommer motståndarna säga då! jo sant! det kan bli så! men det går ju på ett lätt vis att åtgärda med kanske ett slags servicekontor där politikerna vid vissa tidpunkter, dagar, veckor är och har sin dialog med väljarna.
Sedan får vi inte glömma bort dagens och framtidens teknik med sociala medier, tele-bild länkning med mera.
Detta är något som vi snart måste börja våga diskutera! om inte iallafall för att våra kommuninvånare ska känna att de kommer få den service som de kan förväntas få i framtiden.

onsdag 4 juli 2012

Man blir blind!

Oavsett vem som har regeringsmakten så riskerar man att bli blind! man hamnar i ett vakuum där man tror att väljarna är nöjda.
Men är det den sanna verkligheten?
Jag tror man måste hela tiden tänka "opposition" alltså släppa vad man gjort och berätta vad man vill göra, det handlar ju om framtiden och inte vad som varit.
Jag vill ju själv veta hur samhället kommer se ut i framtiden! inte om hur det ser ut idag eller för tjugo år sedan! det är ju historia och vi lever i en värld som ändrar sig snabbt.
Samtidigt måste man hela tiden vara samhällskritisk, lyssna på väljarna, kunna lägga prestige åt sidan och ändra saker och ting som inte blev bra.
Jag ser en fara om vi politiker inte vågar eller vill lyssna på väljarna! där  framtida valresultat kan komma spegla ett missnöje bland väljarkåren! som kan få oanade konsekvenser för ekonomin och samhället.

måndag 2 juli 2012

Gästbloggsinlägg!

Idag har jag låtit en ensamkommande flyktingungdom skriva  med sina egna ord, berätta sina känslor och tankar.
Han ville gärna skriva på engelska och hoppas ni ska ha förståelse för detta.

Feelings of human beings changes with envoirment where they live. People are always needs a better and safer place in order to develop themselves mentally and physically. The civilized life that we are having and sources which we have to make our life easier have all come into being by our own efforts. The life always gets easier when there will be a suitable envoirment and it is possible only by unity and understanding among people in this world.

But unfortunately there are also people who for their personal benefits create an uncomfortable envoirment for others. There are countries which are suffering from war many years because of political issue and civil crises and many other reasons and there has always been a hand behind these wars for their personal benefits. Day by day, the country suffering from war will get weaker politically, economically and socially. A great pyschonic disaster will spread among the people and people will be compelled to move around the world for a better place.

Experiencing such problems for me in very young age has changed my whole life in very early age. There has been war for about thirty years in my country and still it is going on. People for their survival have been moving to neigboring countries or moving to other continents.

I and my family had to move to our neighbor country when I was too young. I never have felt that I had childhood in whole life. I have only seen devotions of lives as compulsion from children to grandfathers for survival of each other.

The time I had to play toys and spend time with love of my parents I started to work. Every minute was very important for me to keep balance my family`s economical condition. Though I was young but I had to stand up till the shoulders of my father which was not acceptable for my parents.
Family seperation and listening to harsh words of the boss feels sometimes life is meaningless but I was always making a small hope to live. Every time I was going through a tough and unpleasant situation I have one purpose and hope that I will face every problem for my brother and sister that they will have better future and i will never let them to have life like I have.

Sometimes the things that we ignore take long time to understand their importance. In my whole life experience I have never felt like earning more and more money or to luxurious life. I have spent a lot of money uselessly and I had never regretted but the thing that I regret about is that I missed spending time with my friends and family. We can find everything in this world again and again but we can never find special relations.

I like one thing about life that when find new friends so they hides most our unpleasant memories and we do not feel like had bad time.