onsdag 19 september 2012

Ideella organisationer!

Att bli utsatt för ett brott kan i många fall vara en traumatisk upplevelse oavsett ålder! och i brottets natur ligger en kränkning av individen vilket ofta är många gånger värre än den fysiska skadan eller den materiella förlusten.
Men rättsväsendet fungerar bara om brottsoffer vågar berätta vad de har varit med om! vilket innebär att ett brett och grundmurat stöd för brottsoffer är en angelägenhet för hela samhället.
Brottsofferperspektivet måste genomsyra hela rättskedjan.
Brottsofferjouren är en av de ideella organisationer som verkar för att hjälpa och stödja människor som drabbats av brott.
Dessvärre kan man många gånger märka att det tycks viktigare att stötta och stödja de tidigare kriminella och dess återanpassning i samhället, vilket i sig också är viktigt.
Brottsofferjourens verksamhet är i många avseende både läkande och förebyggande! och genom att värna om de som utsatts för brott kan adekvat hjälp i rätt tid motverka behovet av annan stödhjälp senare i livet.
Detta gör brottsofferjouren till en mycket sund investering där varje satsad krona från kommunerna kan leda till en besparing som överstiger det insatta värdet många gånger om, likaväl som det satsas på de tidigare detta kriminella och dess återanpassning i samhället.

söndag 2 september 2012

Inland till kust!

Vi pratar mycket om "stråktänk" när det gäller kollektivtrafik och linjeväg för bussar!
Det är inget jag är imot! snarare tycker det är ett bra tänk om man ska välja åka buss istället för köra bil.
För att åka kollektivt och buss så ska det vara smidigt och gå snabbt! Kör jag bil så kör jag ju inga omvägar utan snabbaste närmsta väg.
Men samtidigt så får vi inte glömma bort inlandet och dessa orter som ligger en bit ifrån "stråken".
Ett problem med dessa orterna är ju att de ligger utspridda och det blir svårt att hitta en ekonomiskt hållbart försvar till varför vi skulle satsa pengar/linjer på dessa orterna.
Men då får man kanske frångå lite av detta "stråktänket", börja fundera på om inte några kommuner skulle vilja vara intresserade att ta ett större ansvar för dessa orterna.
Man måste nog även kolla hur en linje skulle kunna se ut! var finns det människor som skulle tänkas välja att åka buss.
Det kommer ju fram frågor och synpunkter med jämna mellanrum om att det skulle finnas en busslinje mellan Hylte/Torup och Falkenberg! Problemet är ju att en sådan linje går ju inte att bedriva! det finns ju inte tillräckligt med orter/stopp och boende utmed väg 150 som skulle göra det försvarbart! oavsett om det är kommunerna Falkenberg, Hylte eller Region Halland som bekostar en del av detta.
Men om vi då tänker lite annorlunda och funderar på hur vi skulle kunna få resande på en linje ifrån Hylte till Falkenberg! Hur skulle en sådan linje kunna se ut?
En lösning skulle ju kunna vara en linje ifrån Unnaryd via Hylte, Kinnared, Fegen, Ätran, Ullared och Falkenberg!
Men skulle det vara intressant då?
Ja det skulle kunna vara det! Kolla tågresandet med "Krösatågen" till Kinnared ifrån Småland för vidare färd med buss till Ge-Kås Ullared, eller bad i Falkenberg! Eller äldre boende uppe i Unnaryd som skulle kunna ta bussen till Ge-kås för shopping.
Sedan får vi inte glömma bort tillgängligheten för dessa turistföretagen som finns och verkar utmed en sådan här linje!  det är också något som skulle kunna vara intressant.
Men vem ska betala är ju då frågan som alltid dyker upp! Ja varför inte Falkenbergs kommun, Hylte kommun och Region Halland (Hallandstrafiken)! just för att stärka och ena att vi ser ett gemensamt Halland! oavsett om man bor i kustområdena eller inland.