söndag 17 februari 2013

Människan ett rovdjur?

Man ser allt oftare att våra vilda djur dyker upp i våra samhällen likt Varg i tätorter, Älgar i trädgårdar ja listan kan göras lång.
Men varför har det blivit så? vilket ansvar har vi människan för att det blivit så? och har vi något ansvar?
 Ja det finns väl många olika anledningar till varför det blir allt vanligare att man kommer möta en Älg i trädgården eller en Varg på Storgatan i någon stad.
Men en anledning tror jag beror på oss människan själv, som i allt större utsträckning knuffar undan djuren av olika anledningar.
Vi bygger ut, tar allt mer av våran natur i anspråk utan att ta riktig hänsyn till naturen varvid djuren blir allt mer ihopträngda och får svårare att hitta föda.
Samtidigt så är det ju inte bara de stora djuren som blir drabbade, utan även smådjur som spelar en stor roll i ett fungerande djurrike.
Nu senast kunde man läsa om  Vattensalamander som tydligen hittats där man planerar att lägga en deponi.
Ja det är kanske inte något stort djur men är trots allt fridlyst och spelar en viktig roll i ett fungerande djurrike stort som smått.
Så vi borde kanske börja fundera på vilket som är vårt största "Rovdjur" och hur vi i framtiden vill ha det?  för jag är samtidigt övertygad om att det finns plats för både människan och ett rikt djurliv.

måndag 4 februari 2013

Jag tar ansvar!

Man kan allt oftare höra att det är inte mitt ansvar utan det är kommunens ansvar, eller skolans ja listan kan göras hur lång som helst.
Men vem har bestämt att vi inte behöver ta ansvar då?
Det är inget beslut som jag kan minnas varit uppe i kommunerna, regionerna eller på riksnivå.
Men inte kan det väl vara så att det är ett sådant samhälle där vi hela tiden bara vill ha mer och mer utan att själva kunna ta ansvar som vi vill ha? eller?
Jag vill ju leva i ett samhälle där jag själv kan välja men samtidigt känna att att jag har skyldigheter och ett ansvar över de beslut som jag väljer.
Men visst det är ju den lättaste vägen att gå att bara lägga över allt ansvar på skolan, läraren eller kommunen när resultaten inte blir som man förväntat sig.
Detta tycker jag man i allt större utsträckning börjar märka en tendens till att utvecklingen går åt detta hållet.
Kan man säga att man helt enkelt delegerat ansvarsbiten till någon annan och sedan bara vill ha mer och mer?
Detta är nog något fler borde fundera på och tänka på hur vill vi ha framtidens samhälle.