tisdag 30 juli 2013

Sommar i Falkenberg!

Detta är första sommaren som jag bor i Falkenberg och jag är smått lyrisk.
Jag hade innan min flytt till Falkenberg hört att det inte händer så mycket i Falkenberg, men jag vill själv bilda mig en uppfattning och se hur det är.
Och mycket är ju hur man upplever saker och ting, hur man ser på det och det kan ju vara så att jag har sett saker lite med nya ögon.
För jag har upplevt ett trevligt bemötande bland boende, turister, personal på restauranger ja listan kan göras hur lång som helst.
Sedan har ju Falkenberg och alla inblandade verkligen bjudit på saker att se, uppleva, äta och folkfest som jag nog inte trodde fanns i Falkenberg.
Det har varit Wings and Wheels, högklassiska uppträden på både Stålboms och Bratt bara för att nämna några saker som varit i sommar.
Sedan denna atmosfären att kunna vandra utmed Ätran, sätta sig ned och bara njut, titta på folk är ju helt underbart.
Vad som också gör det så extra roligt är ju när jag haft besök ifrån andra Halländska städer som inte vetat om allt fint, den höga mysfaktorn som finns här och kunnat visa dem det.
Jag tänker på allt fint blomsterarrangemang som kommunens personal, många sommarjobbare verkligen har skött med bravur eller hur snabbt och fint städat det har varit.
Sedan har ju visserligen det fina vädret och alla dessa underbara stränder som finns också spelat in, har besökt både Långasand, Skrea, Stafsinge strand och Olofsbo vilka alla bjudit på fina lata dagar på stranden.
Sedan hittar man i stort sett varje dag något nytt, en lite pärla i denna stad/kommun som gör det extra fint.
Så jag vill verkligen tacka Falkenberg för allt fint som ni har, och känna att ni borde vara mer stolta av det ni har, för ni har så mycket fint.
 Sedan ska vi ju självklart vårda detta, utveckla denna stad lite till, för det finns förbättringar som behöver göras också.
Jag tänker tex på att hitta en attraktiv och lockande Husbilsparkering som skulle kunna locka fler turister till Falkenberg, där vi kan visa upp vår fina stad för fler.
Vi har förutsättningarna och bör göra på vårt vis, inte snegla på vad våra grannkommuner gör.

Nu ska jag njut några dagar, veckor till av denna underbara stad för sommaren är långtifrån slut...

onsdag 3 juli 2013

Södra Åstranden Falkenberg!

Inga köp till överpris

Kommunen har att hantera invånarnas skattepengar på bästa sätt.
Folkpartiet vill därför inte köpa Södra Åstranden för ca. 100 miljoner, när marken av en utomstående värderingsman bedöms ha ett avsevärt lägre värde.
Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att betala 50-60% högre pris än vad värderingen anger.

Kommunfullmäktige fattar beslut om hur markområden i kommunen skall användas.
Beslut i planärenden skall grunda sig på den lagstiftning som gäller för en bra livsmiljö.
Det kan handla om miljö, grönområden, trafik, buller närhet till industri m.m.
Även politiska ställningstaganden kan påverka beslutens inriktning.
Att föregripa ett formellt beslut innebär vissa risker. Det företag eller privatperson som tänker köpa mark bör försäkra sig om att det är möjligt att använda marken enligt egna önskemål.
Även kommunledningen bör undvika att lova saker innan ordentligt beslutsunderlag tagits fram.

Ekängengruppen och Wästbygg köpte markområdet kring gamla Glasfiber i förhoppning om att kunna genomföra ett stort och riskfyllt projekt.
Man var medveten om de bullerproblem som fanns i delar av området, men man tog risken.
Nu erbjuder man kommunen att köpa marken till ett pris långt över vad man själv givit.
En bra affär för Ekängen och Wästbygg, men en dålig affär för Falkenbergs invånare.
Kommunen kan inte ta ansvar för byggföretagens spekulationer.

Södra Åstranden är ett område med potential, men vi i Folkpartiet tror inte på de framtidsvisioner som konsultfirman WSP förespeglat kommunen. Gärna ett attraktivt område som förbinder staden med stranden, men då handlar det om mycket grönt och en del bostäder.
Knappast tillräckligt för att finansiera ett köp för 100 miljoner.

Vid samtal med tidigare anställda vid Glasfiber har vi fått indikationer på att det finns en del rester från verksamheten som gör att en kostnad för sanering kan bli aktuell innan marken kan användas för bostäder. Enligt vår uppfattning bör dessa kostnader utredas innan ett eventuellt köp kan bli aktuellt.

Folkpartiet Falkenberg motsätter sig ett beslut om att Falkenbergs kommun genom Näringslivsbolaget i nuläget ge sig in i ett köp av Södra Åstranden.