måndag 27 februari 2012

Miljöpolitiken är inte längre trovärdig!

Klimatet håller på att förändras! det kan vi alla vara överens om och det är något som är allvarligt.
Det är därför som det är viktigt att vi alla verkligen tar vårat ansvar och för en klimatpolitik som kommer tillrätta med utsläppen, att utsläppen av växthusgaser verkligen minskar.
Men samtidigt som vi ska se till att vi minskar våra utsläpp av växthusgaser så måste vi vara realistiska och se till att vi har en god ekonomisk tillväxt.
Vi kan och ska ställa om samhället mot en mer klimatvänlig riktning och har kommit en bra bit men det krävs mer.
Vi kan inte göra allt på en gång! om vi samtidigt ska värna om att jobben i den elintensiva svenska industrin i Sverige. För att tro att man löser problem genom att aveckla den svenska Kärnkraften är ju inte trovärdigt eller genomförbart inom en lång tid framöver, för vad som händer vi ett sådant genomförande är ju att den svenska produktionen flyttar ifrån Sverige till utlandet och ger upphov till större utsläpp av växthusgaser.
Det krävs istället en samsyn och samverkan där det kommer behövas både Kärnkraft, Vattenkraft och andra förnybara energislag för att nå våra mål.
Vi måste även fortsätta våra satsningar på att hitta, utveckla och våga prova ny teknik om vi verkligen ska klara minska våra utsläpp av växthusgaser.
Därför blir jag tveksam och känner att den Svenska miljöpolitiken håller på att förlora i trovärdighet, när olika partier nu senast Vänsterpartiet går ut och säger att de ska bli det nya Miljöpartiet.
Det kan uppfattas som att det gäller att komma med de mest "Radikala" och utmana varandra om vad, vem som ska göra mest utan att behöva ta ansvar för en väl fungerande marknadsekonomi.
Sanningen är ju den att miljö hänger ihop med andra stora frågor som att investera i industrier, skapa jobb och tillväxt.
Så låt oss hitta tillbaka till en mer trovärdig Miljöpolitik där vi förvaltar, värnar om både de ekonomiska som vår miljö.
Jag är övertygad om att vi alla vill värna om miljön! men att bjuda över hjälper inte och skapar ingenting! det skapar bara en huggsexa utan resultat där miljön och vi själva blir drabbade.

torsdag 2 februari 2012

Storleken har inte någon betydelse!

Det pratas ofta om att småkommuner får det svårare och svårare, problem med utflyttning och bibehålla servicen.
Men jag tror man måste börja tänka lite mer positivt och annorlunda, inte bara se till negativa befolkningssiffror. För samtidigt som en kommun krymper så öppnar ju sig en värld av nya kreativa lösningar, som bygger på hur man kan behålla och utveckla en framgångsrik utveckling av lokalt entreprenörskap, samverkan, ideela krafter och föreningar, en vilja att inte ge upp.
Man bör kanske även fundera på om varje by behöver hållas vid liv! och vilken servicenivå som man ska ligga på. Mycker är ju faktiskt upp till invånarna själva och vad de kan, vill bidra med.
För finns inte viljan och utvecklingskraften så blir det ju svårt att hålla något vid liv.
Men sedan finns det ju en storstadsfixering som föder fördomar, där landsbygden ses som förlorare vilket får fler att fly.
Men jag är övertygad om att det kommer vända! då det blir allt mer trångbott i städerna, varvid  låga markpriser, billigt boende på landsbygden kommer öka i betydelse.
Så befolkningssiffror behöver inte vara någon katastrof, och storleken har inte någon större betydelse utan det är att börja tänka lite positivt, se lösningar!