tisdag 24 januari 2012

Vilken samhällsservice kan vi vänta oss i framtiden?

Framtiden kan tyckas se mörk ut för småkommuner och som oftast ligger i inlandet. Men hur gör man för att vända den utvecklingen?
För det första så måste man ju få ha kvar den service som de boende kräver och har rätt till. Men det är inte så enkelt alltid då man kan se bankkontor lägger ner och flyttar från orten, alltså även ifrån centralorten i en kommun, eller postkontor som flyttar sin verksamhet.
Men vad kan en kommun göra då? jo både boende och en kommun kan sett till bankaffärerna välja att byta bank till den som faktiskt väljer att satsa på dessa småorterna! för de finns faktiskt.
Posten är sedan en verksamhet och företag som verkligen inte vill ha några kunder kvar, skickar och får numera mina paket med Schenker istället, vilket kanske fler borde välja då det finns kundvänliga företag även inom Postens bransch.
Sedan finns en oro för vad som ska hända med Apoteken i framtiden! då de avtalade uppdrag som Apoteket AB har med staten om apotek i glesbygden löper ut i sommar.
Jag gillar Apoteksregleringen och tycker den är positiv,  men det måste finnas ett landsbygdsperspektiv. För det har efter avregleringen öppnats fler apotek dock främst i tätorterna och oförändrat antal i glesbygden.
För i sommar löper även avtalet med andra aktörer om att inte lägga ner apotek ut, vilket kan innebära att en del apotek läggs ner.
Det är lite sådana här frågor som man måste börja fundera på om vi i framtiden skall ha någon levande landsbygd, och vilken service kan vi kräva?  vi som väljer och vill bo kvar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar