onsdag 21 november 2012

Svensk kärnkraft närmar sig pensionsålder!

Snart är vintern här och alla bävar för stillastående kärnkraft och höga elpriser.
Sveriges elproduktion vilar närmligen till hälften av el producerad av svensk kärnkraft.
Det är kraftverk byggda innan det fanns drifterfarenhet av kärnkraft och flera trimmade för att ge långt mer effekt än de ursprungligen konstruerades för.
Framtiden kommer kräva att energianvändningen effektiviseras och mycket har gjorts, men det står även klart att varken energieffektivisering eller sol-vindkraft kommer räcka till för att ersätta den halva av den svenska elproduktionen som nu levereras av kärnkraft.
Det börjar även bli bråttom att politiskt fatta ett beslut med en bred majoritet om framtiden då de gäller de svenska kärnkraftverken, eftersom de tillhör den första generationen kommersionella kärnkraftverk.
De går ju inte hur länge som helst och driftstatistiken för några av verken är ju ingen munter läsning.
Samtidigt ska man ju vara medveten om att det finns en önskan om att vi ska fasa ut fossila bränslen så långt det är möjligt i transportsektorn vilket kommer kräva mer el inte mindre.
Man ska även vara medveten om att dessa kärnkraftverk som byggs idag håller en betydligt högre säkerhetsnivå än de kärnkraftsverk som byggdes på 70-talet och kostnaderna per producerad kwh ligger ungefär på samma nivå som de lägsta kostnaderna per kwh för vindkraft.
Kärnkraftens avfallsproblem som ofta nämns som något negativt har varit ett stort och genuint problem som inte försvinner för att avfallet stoppas ner i berget, eller för att Sverige stoppar all utbyggnad av  kärnkraft.
Men kärnkraftens utveckling går framåt! så också avfallsproblemen kommer att lösas med ny kärnkraftsteknik.
Dagens kärnkraftsteknik är under ständig utveckling vilket innebär att den nya kärnkraftstekniken kommer utnyttja cirka 97% av energiinnehållet i bränslet mot dagens som ligger på ca 4-5%.
Det innebär ju att restprodukterna med den nya tekniken blir betydligt lättare att hantera och slutförvara samtidigt som man kan driva verken med avfall ifrån det som den militärt baserade kärntekniken har skapat.
Så om Sverige inte ska drabbas av industriflytt på samma sätt som Japan och Tyskland så måste vi snart fatta ett viktigt beslut med en bred majoritet om en trovärdig, långsiktig energipolitik där kärnkraften är en viktig del.
Det måste även fattas beslut om medel till utveckling av kärnteknik som innebär en verklig lösning av de problem som första generationens kärnkraftverk har skapat.

1 kommentar:

  1. Det är farligt att hela tiden hänvisa till nästa generations kärnteknik. Vi ska inte vänta, utan bygga vanliga Gen3+ idag, såsom AP-1000, för att vara ett föredöme inför Tyskland mfl.

    Kärnavfallet kan grävas ner eller återanvändas - det spelar mindre roll. Avfallet är väldigt kompakt och lätthanterligt och problematiken är extremt överdriven.

    Det stora problemet med avfallet är att det triggar igång politiker som känner att de måste visa prov på ansvarskänsla, så de slösar för mycket på saken, segdrar och trissar upp stämningen.

    SvaraRadera