tisdag 24 januari 2012

Vilken samhällsservice kan vi vänta oss i framtiden?

Framtiden kan tyckas se mörk ut för småkommuner och som oftast ligger i inlandet. Men hur gör man för att vända den utvecklingen?
För det första så måste man ju få ha kvar den service som de boende kräver och har rätt till. Men det är inte så enkelt alltid då man kan se bankkontor lägger ner och flyttar från orten, alltså även ifrån centralorten i en kommun, eller postkontor som flyttar sin verksamhet.
Men vad kan en kommun göra då? jo både boende och en kommun kan sett till bankaffärerna välja att byta bank till den som faktiskt väljer att satsa på dessa småorterna! för de finns faktiskt.
Posten är sedan en verksamhet och företag som verkligen inte vill ha några kunder kvar, skickar och får numera mina paket med Schenker istället, vilket kanske fler borde välja då det finns kundvänliga företag även inom Postens bransch.
Sedan finns en oro för vad som ska hända med Apoteken i framtiden! då de avtalade uppdrag som Apoteket AB har med staten om apotek i glesbygden löper ut i sommar.
Jag gillar Apoteksregleringen och tycker den är positiv,  men det måste finnas ett landsbygdsperspektiv. För det har efter avregleringen öppnats fler apotek dock främst i tätorterna och oförändrat antal i glesbygden.
För i sommar löper även avtalet med andra aktörer om att inte lägga ner apotek ut, vilket kan innebära att en del apotek läggs ner.
Det är lite sådana här frågor som man måste börja fundera på om vi i framtiden skall ha någon levande landsbygd, och vilken service kan vi kräva?  vi som väljer och vill bo kvar här.

torsdag 19 januari 2012

Vi är alla olika!

Vi är alla olika, gammal som ung, svenskfödd som utlandsfödd men förutsättningarna för att lyckas här i livet skall vara lika!
Vad jag tänker på är att vi nu när allt fler kommuner väljer att ta imot ensamkommande flyktingbarn verkligen lyssnar, ser vad som behövs för att dessa ungdomar ska lyckas och får en så bra start som möjligt i sitt nya hemland.
Det är unga människor som söker sig till vårat land för att komma ifrån krig, svält, fattigdom och förtryck utan några medföljande föräldrar eller någon annan vårdnadshavare.
Det är inte ens säkert att de har några föräldrar eller anhöriga kvar i livet. Det ställer krav på att vi ställer upp och hjälper, stöttar, samverkar så att varje ensamkommande flyktingbarn kommer att få den vägledning, verktyg som behövs för att lyckas i det svenska samhället.
Samtidigt ska man veta att detta är inte en homogen grupp! utan här finns barn och ungdomar i varierande ålder som redan sett vuxenvärldens krav och förutsättningar.
De har också skilda erfarenheter, utbildningsnivåer och färdigheter vilket man måste ta hänsyn till.
Därför är det viktigt med ett individuellt system som innebär att barnens/ungdomarnas bästa sätts främst, för ett system med samma modell slår mot de barn och ungdomar som har stora kunskapsluckor i andra ämnen förutom svenskan.
Man ska även veta att bland de ensamkommande flyktingbarnen finns personer med en gedigen hantverksskicklighet, som trots sin relativt låga ålder förfogar över yrkeskunskaper som många gånger kan mäta sig med dem hos en svensk gesäll.
Så låt oss hjälpas åt att se till så dessa ungdomar får användning av det ända de äger "Kraften", som behövs för att klara göra flykten till Sverige.
Vi är alla olika, har olika förutsättningar för att lyckas här i livet och så är det även för dessa ensamkommande flyktingbarnen.

måndag 9 januari 2012

Frustration!

Socialdemokraterna anmäler Hyltealliansen till förvaltningsrätten kan man idag läsa i Hallandsposten. De tycker att flera beslutsprocesser inte har gått rätt till, ja det är kanske så man kan uttrycka sig när man inte sitter i majoriteten. Men att gå så långt är ju mest pinsamt och mer ett bevis på att de inte kan hantera den uppkomna verkligheten som blev facit efter valet. Att vi skulle i beslut välja att ta den enkla vägen i stället för den politiska kan ju också tyckas märklig. De som har flest röster! det är ju deras röster och förslag som vinner gehör, det är den demokratiska processen. Jag vet inte om Socialdemokraterna skulle vilja införa någon annan beslutsprocess. Sedan hänvisar de till att det förekommer olika underlag! Njaa...vad ska man säga? De underlag som man får till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen är dem som man fattar beslut om. Sedan hänvisar de till en utredning kring hur omsorgsnämnden skulle spara, och nämnden hade sagt ja. Men varför göra en utredning när underskott vändes till ett överskott? Det är väl att göra onödigt jobb och kosta pengar! Nä det är snarare att hela detta Socialdemokratiska utspel som nu gjorts tyder på en frustration över att inte ha makten, och att inte ha ett parti på Riksplan med en riktigt inriktning. Det enda som Socialdemokraterna i Hylte vill ha tycks vara höjda skatter och resurser utan några konkreta förslag på vad som ska göras. Vi har mycket annat som vi borde arbeta och hjälpas åt med!  men det tycks inte Socialdemokraterna i Hylte vara intresserade av.