tisdag 28 januari 2014

Framtidens Landsbygdspolitik

Framtiden i områden som har ett sviktande befolkningsunderlag måste tas på allvar.
Samtidigt så kan man ju konstatera att det inte blir någon levande landsbygd ifall inte människor som vill bo på landsbygden själva försöker hitta lösningar som fungerar.
Därför är det viktigt att man uppmuntrar både ideella krafter, och kommersiella tjänster på landsbygden genom att se över stelbenta regelverk, och istället öppnar upp för annorlunda lösningar.

Man kan öka samverkan mellan de offentliga aktörerna på olika nivåer, och det spelar ju mindre roll vem som utför tjänsten.
För så länge han eller hon under rimliga villkor får den vård eller annan samhällsservice som behövs upplevs ju som det viktigaste.
Man kan snegla lite på andra länder tex Tyskland som har ett intressant system med äldreomsorgspeng, eller EU:s strukturfondsprogram som har skapat exempel på lyckade samverkansprojekt utan hänsyn till de historiska gränslinjerna mellan olika kommuner, landsting/regioner, län eller stat.

Sedan bör man ju vara medveten om att allt inte måste se exakt likadant ut överallt, den svenska landsbygden ser väldigt olika ut.
Det gäller alltså att hitta sin lösning och det man tror på.
Men en del bör förstås vara enhetligt såsom exempelvis ett statligt huvudmannaskap för skolan, just för att skapa likvärdiga möjligheter för alla.
Men de lokala förhållandena och drivkrafterna bör få ett större genomslag, det handlar ju om att skapa funktionella strukturer snarare en att låsa sig vid det formella.
För syftet måste ju vara att man bör ges möjligheter att bo där man vill, i stad eller i röd stuga på landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar