fredag 25 november 2011
Att vara "God man"
Jag är "God man" för ensamkommande flyktingbarn och är stolt för detta uppdrag! Det är ett intressant och lärorikt uppdrag där man får en insikt i vilka problem som kan och finns. Ett problem som jag märkt är att det inte är alla som passar eller bör vara "God man" enligt mitt tänk, eller för barnens bästa. Jag menar inte att jag på någotvis är bäst, men jag ser uppenbara brister. Jag är själv en del i dessa brister då man klart och tydligt kan läsa att den tilltänkte gode mannen ska kunna agera opartiskt, eller stå fri från olika myndigheter och andra instanser så att det inte uppstår risk för intressekonflikt. Men var går gränsen om man som folkvald politiker sitter med och bestämmer i olika nämnder, kommunstyrelse eller vad det nu månde vara? Jag kan själv se hur vissa blandar in politik i sitt uppdrag som "God man".Jag försöker hela tiden att sköta mitt uppdrag med den professionalism som krävs, och företräda barnet på ett korrekt och opartiskt sätt dock med stor förståelse och respekt. Samtidigt kan jag se hur en del inte har klart för sig vad rollen som "God man" består i, utan agerar som en "mamma eller pappa". Det är isåfall ett problem som kommer drabba barnet och som hade kunnat undvikas. Det är väldigt viktigt att den gode mannen tydligt och klart visar sin professionella sida och inte tar över föräldrarollen. För ytterst handlar den gode mannens uppdrag i att tillförsäkra barnet en trygg tillvaro under dess första tid här i Sverige. Dessa barn som har den kraft som behövs för att klara göra flykten ifrån tex Somalia är ju i stort sett det ända de äger, låt oss inte ta den ifrån dem när de kommer till Sverige.
tisdag 22 november 2011
Internet allt viktigare!
Internet blir och är allt viktigare inte minst för politiken! Jag läser en undersökning från Stiftelsen för internetinfrastruktur låtit göra, där man kan läsa att var tredje svensk anser att det är lättare att förstå politik med hjälp av internet. Man kan i samma undersökning läsa att betydligt fler svenskar skaffade sig information om politik på nätet vid valet 2010 än vid valet fyra år tidigare. Detta visar att internet blir allt viktigare! samtidigt som man inte får glömma bort att tillgången till ett bredband av god kvalitet, samt säkerställandet av de ekonomiska förutsättningarna finns för utbyggnad även på landsbygden. Landsbygden måste ha en framtidssäkrad bredbands-infrastruktur när koppartråden inom en snar framtid tas bort. Det är ju en av grundstenarna att hela Sverige följer med in i det moderna samhället, och inför morgondagens samhällsservice. För i framtiden kommer mycket av dagens samhällsservice kräva ett snabbt bredband om vi ska kunna få fotvård, få läkarvård, förnya recept inom vården, delta i kvalificerad utbildning, träffa tjänstemännen på Skatteverket eller husläkaren via distansmöte med bildlänk ja listan kan göras hur lång som helst. Det är ju även en förutsättning för företagen och en blomstrande landsbygd att vi fortsätter utbyggnaden av ett snabbt bredband. Internet blir och kommer bli allt viktigare inom allt fler områden än idag.
onsdag 16 november 2011
Stirra inte blint på kostnaden!
Det talas om Carema, vanvård, prislapp med mera. Men jag tycker debatten har blivit lite felvriden! Jag kan aldrig acceptera det som framkommit av vad som hänt på äldreboenden. Men jag menar att man kan inte, eller får inte stirra sig blint på endast prislappen! av vad kostnaden för särskilt boende i kommunerna får eller ska kosta. För det visar sig att det är inte kostnad som avgör kvalitet, kan jämföra med Kungsör där den fasta kostnaden per brukare är lägst i landet. Sanningen är faktiskt den att man i många fall till och med ligger bättre till än kommuner med de högsta kostnaderna kvalitetsmässigt. Utan man måste börja ifrågasätta, stärka de äldres rättigheter till exempel. Jag tror även att det i framtiden finns plats för privata, eller bör finnas för att utveckla äldrevården men där man på ett mer kvalitetssäkert sätt följer upp, och genomför kontroller av vården. Det behövs också en vass tillsyn för att säkerställa att de som själva inte kan göra sina röster hörda får den vård och omsorg som de behöver och har rätt till.
måndag 14 november 2011
Inte bara Vindkraft!
Det talas mycket om att vi måste satsa på Vindkraft, och att vi måste öka utbyggnaden av Vindkraft. Men risken är ju uppenbar att vi stirrar oss blinda, och litar på endast Vindkraften! Jag anser och tror att vi måste vara mer öppna för vad som kommer fram i utvecklings och teknikväg. Jag kan med glädje nu se att EU-kommissionen säger ja till att regeringen satsar 139 statliga stödmiljoner på den stora Vågkraftsparken som Seabased vill bygga på Västkusten. Det kommer bli den största anläggningen i sitt slag i Sverige och kommer byggas i havet utanför Smögen i samarbete med Fortum. Detta är vad jag menar att man tar tillvara på även annan teknik och satsar på framtiden. Vågkrafttekniken är en mycket intressant och har en stor utvecklingspotential. Smögenprojektet består av 420 stycken små bottenförankrade undervattensgeneratorer som kommer att kopplas till ett undervattensställverk. Det är sådana här projekt som är viktiga och måste lyftas fram, men som tyvärr riskerar att hamna i skymundan pga allt Vindkraftsprat. Vindkraft är också viktig, så även Kärnkraft men vi måste vara mer öppna för vad teknikutvecklingen innebär.
fredag 4 november 2011
Att vara Fritidspolitiker!
Demokrati bygger på att folkvalda politiker fattar beslut i sina kommuner, regioner och riksdag. Det kan vara både svåra och jobbiga beslut, samtidigt som det gäller att se till helheten och även lyssna på medborgarna. Men det finns ett problem idag! det är svårt för partierna att rekrytera politiker som avspeglar den sanna verkligheten i samhället. En övervägande andel av oss fritidspolitiker är politiker som är fyllda 65, alltså ålderspensionärer. Vad som också är intressant är att det krävs ingen formell utbildning för att bli politiker, vilket är både en styrka och svaghet. För tanken är ju att politikerna ska spegla medborgarna, arbeta för och med medborgarna. Men det blir ju ett problem om vi inte lyckas att rekrytera politiker från alla skikt i samhället. Många gånger diskuteras arvode både högt och ljudligt, dessvärre ofta ifrån dem som inte själva arbetar med politik eller är insatta i problematiken. För det är en problematik att vara fritidspolitiker, det gäller att få ihop allt som man förväntas göra som förtroendevald. Det gäller att ha en bra arbetsgivare som man tillsammans med kan hitta lösningar så man kan sköta sina uppdrag, ordinarie jobb. Det är att man ska vara tillgänglig, läsa in sig i vissa ärenden, vara påläst samtidigt som man då ska sköta sitt ordinarie jobb. Det är inga 40-timmars veckor som gäller om man vill vara en bra fritidspolitiker, finns tyvärr en del som sover sig igenom möten och bara ser uppdragen som en extra inkomst. Men vart vill jag komma då? för jag vill inte släppa kontakten med vardagen, och medborgarna ute i verkligheten. Jo jag menar att man måste våga börja prata om detta att vara fritidspolitiker, hur ser våran vardag ut, vad har vi för arvoden och hur ska vi göra för att öka antalet fritidspolitiker, eller stoppa avhoppen. Vad ska man kunna förvänta sig av oss, vad kan man förvänta sig av en heltidspolitiker. För många kan denna frågan tyckas obekväm, och det kan tolkas att politiker bara vill ha mer i arvode. Men jag menar att det är inte alla som är så lyckligt lottade som jag är, med en superbra arbetsgivare och förstående arbetsgivare som tillsammans har hittat den optimala lösningen som passar oss bägge. Och om vi inte kommer kunna lösa denna frågan, börjar diskutera den så kommer vi fritidspolitiker snart vara ett utdöende släkte. Hur kommer vi då kunna kalla det för demokrati?
tisdag 1 november 2011
Vi är inte imot Vindkraft!
Vi i Folkpartiet Hylte är inte imot vindkraft, men ser samtidigt inte det som en ersättning till Kärnkraften utan endast som ett komplement. Man ska samtidigt ta hänsyn till både för och nackdelar, det gäller att komma överens och samsas om marken. För allt syftar ju ändå att klara nå upp till de satta miljömålen och en långsiktig hållbar markanvändning. Att vi idag valde att rösta nej till Vindkraftspark Jonsbo hänger ihop med att vi tycker det är olämpligt med att lägga en gruppstation på högst 8 verk inom detta området. Det är Vindkraftsverk som skulle ha en effekt på 2-3 MW och en totalhöjd på högst 150 meter. Vindkraftsverken skulle komma att dominera landskapsbilden och synas på långt avstånd. Vad man också ska veta är det starka motstånd mot dessa verk som funnits och finns i Kinnared med omnejd vilket man inte kan nonchalera. Det finns ju många intressen som ska samsas om marken, det är Jordbruk, Skogsbruk, Vindkraft, Friluftsliv och Infrastruktur. Samtidigt så är inte Sverige större och mer tättbefolkat utan att vi ska kunna samsas om marken i Sverige, och Vindkraftsparker kommer kunna anläggas på andra relativt opåverkade områden.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)