fredag 16 mars 2012

Att tvinga kommuner löser inte problemen!

Att tvinga kommuner att ta imot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar löser inte problemen som idag finns, möjligtvis att det hade löst problemen på Migrationsverket.
Problemen är större än så och kräver andra insatser.
För varje kommun som väljer att ta imot ensamkommande barn och ungdomar så frestar det på, det ska finnas ett bra boende för ändamålet, utbildningssidan, duktig och kompetent personal, socialsekreterare/flyktingutredare och inte minst "Goda män" med rätt inställning till sitt uppdrag.
För det är väldigt viktigt att dessa resurser finns, och jobbar tillsammans för ett gott resultat för barnens/ungdomarnas bästa.
Att barnombudsmannen går ut och säger ja till att tvinga kommuner att ta imot ensamkommande barn och ungdomar ser jag som en okunskap om hur det kan se ut i kommunerna.
Många kommuner klarar sitt uppdrag alldelse gallant medans andra har stora problem och inte löser det på ett korrekt vis.
Samtidigt ska man vara medveten om att det inte finns några enkla lösningar, eller svar som funkar rakt över i alla kommuner! utan man måste hela tiden hitta sina egna vägar för dessa barn/ungdomar.
Jag kan väl samtidigt hålla med om att sitta för länge på Migrationsverkets anläggningar inte heller är någon bra lösning utan frågan är större än så.
Vad som behövs är nog snarare ett mer och bättre system med alla berörda parter om en samverkan, samarbete, samsyn över myndighetsgränserna för att lösa dessa problem tillsammans.
För att bara skyffla över ansvaret på kommunerna är som sagt ingen bra lösning, och de som är  bäst på att  känna till sina begränsningar och resurser är ju kommunerna själva.
Så låt oss jobba mer över myndighetsgränserna! så hjälps vi åt att lösa detta problemet innan det är försent, om inte iallafall för dessa barn och ungdomar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar