torsdag 15 mars 2012

Jag kan inte ringa Taxi!

Jag kan inte ringa Taxi!
Ja riktigt så illa är det väl inte! men jag kan inte åka eller ringa Taxi i den kommunen som jag bor i efter ett visst klockslag.
Ja det är sanningen om man bor i en liten landsbygdskommun, det råder en Taxidöd som drabbar oss boende ute på landsbygden.
Men hur har det blivit så? och många äldre som innan kunde ringa den lokala Taxiåkarn ställer sig också frågande.
Taxibolag ute på landsbygd är beroende av de samhällsbetalda resorna, men slås alltför ofta ut i stora upphandlingar. Det är facit vad som händer när upphandlingarna av samhällsbetalda resor centraliseras av tex landsting/regioner, länstrafikbolag för hela läns räkning.
Det finns ju både för och nackdelar med detta system, men ca 70-80% förlorar de små Taxibolagen ute på landsbygden av sina kunder. De små företagen har svårt att göra sig gällande.
Ett problem är ju att själva upphandlingen kanske inte är så tokig där upphandlarna ställer krav, utan problemet uppstår då  ingen kontrollerar att de efterlevs.
Problemet är ju alltså dålig koll på avtalen och en fixering vid lägsta pris.
Men kan inte de små Taxibolagen på landsbygden överleva på andra transporter? men kundunderlaget är inte tillräckligt! utan är endast en marginell del varvid Taxidöd på landsbygd.
Men det finns ändringar som skulle kunna vara en del av en lösning, tänker på den ändringen som genomfördes i Danmark 2011 där endast Taxiåkerierna får lämna anbud på samhällsbetalda resor.

Vi behöver en fungerande Taxi även på landsbygden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar