onsdag 28 mars 2012

Carema klingar illa!

Igår var jag i Östergötland, närmare bestämt i Linköping.
Jag besökte en anhörig som kommit upp i åldern att nu behöva vård och omsorg. Jag erkänner också att jag kände en viss oro när namnet Carema Järdalavägen kom upp som namn på boendet.
Jag försökte att inte ha några förutfattade meningar om varken personal, miljö eller dyl utan bara åkte dit.
Jag kan bara beklaga att ett namn kan bli så nersvartat som Carema trots allt blivit, detta var bland det bästa boendet jag besökt. Personalen var helt underbar och proffsig, upplägget och miljön bra, alltså jag har ingenting att anmärka på utan kan bara ge beröm.
Det är inte rättvist att ett namn kan dra så negativa rubriker som Carema gjort, Carema har både personal och boenden som fungerar alldeles utmärkt men som sällan eller aldrig visas.
Detta är nog något man i större utsträckning bör ha med sig då det kommer div rubriker i press och media, om inte iallafall försöka bilda sig en egen uppfattning.
För kännedom så kan nämnas att även den anhörige som jag besökte bara hade gott betyg att ge detta Caremaboende.

fredag 16 mars 2012

Att tvinga kommuner löser inte problemen!

Att tvinga kommuner att ta imot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar löser inte problemen som idag finns, möjligtvis att det hade löst problemen på Migrationsverket.
Problemen är större än så och kräver andra insatser.
För varje kommun som väljer att ta imot ensamkommande barn och ungdomar så frestar det på, det ska finnas ett bra boende för ändamålet, utbildningssidan, duktig och kompetent personal, socialsekreterare/flyktingutredare och inte minst "Goda män" med rätt inställning till sitt uppdrag.
För det är väldigt viktigt att dessa resurser finns, och jobbar tillsammans för ett gott resultat för barnens/ungdomarnas bästa.
Att barnombudsmannen går ut och säger ja till att tvinga kommuner att ta imot ensamkommande barn och ungdomar ser jag som en okunskap om hur det kan se ut i kommunerna.
Många kommuner klarar sitt uppdrag alldelse gallant medans andra har stora problem och inte löser det på ett korrekt vis.
Samtidigt ska man vara medveten om att det inte finns några enkla lösningar, eller svar som funkar rakt över i alla kommuner! utan man måste hela tiden hitta sina egna vägar för dessa barn/ungdomar.
Jag kan väl samtidigt hålla med om att sitta för länge på Migrationsverkets anläggningar inte heller är någon bra lösning utan frågan är större än så.
Vad som behövs är nog snarare ett mer och bättre system med alla berörda parter om en samverkan, samarbete, samsyn över myndighetsgränserna för att lösa dessa problem tillsammans.
För att bara skyffla över ansvaret på kommunerna är som sagt ingen bra lösning, och de som är  bäst på att  känna till sina begränsningar och resurser är ju kommunerna själva.
Så låt oss jobba mer över myndighetsgränserna! så hjälps vi åt att lösa detta problemet innan det är försent, om inte iallafall för dessa barn och ungdomar!

torsdag 15 mars 2012

Jag kan inte ringa Taxi!

Jag kan inte ringa Taxi!
Ja riktigt så illa är det väl inte! men jag kan inte åka eller ringa Taxi i den kommunen som jag bor i efter ett visst klockslag.
Ja det är sanningen om man bor i en liten landsbygdskommun, det råder en Taxidöd som drabbar oss boende ute på landsbygden.
Men hur har det blivit så? och många äldre som innan kunde ringa den lokala Taxiåkarn ställer sig också frågande.
Taxibolag ute på landsbygd är beroende av de samhällsbetalda resorna, men slås alltför ofta ut i stora upphandlingar. Det är facit vad som händer när upphandlingarna av samhällsbetalda resor centraliseras av tex landsting/regioner, länstrafikbolag för hela läns räkning.
Det finns ju både för och nackdelar med detta system, men ca 70-80% förlorar de små Taxibolagen ute på landsbygden av sina kunder. De små företagen har svårt att göra sig gällande.
Ett problem är ju att själva upphandlingen kanske inte är så tokig där upphandlarna ställer krav, utan problemet uppstår då  ingen kontrollerar att de efterlevs.
Problemet är ju alltså dålig koll på avtalen och en fixering vid lägsta pris.
Men kan inte de små Taxibolagen på landsbygden överleva på andra transporter? men kundunderlaget är inte tillräckligt! utan är endast en marginell del varvid Taxidöd på landsbygd.
Men det finns ändringar som skulle kunna vara en del av en lösning, tänker på den ändringen som genomfördes i Danmark 2011 där endast Taxiåkerierna får lämna anbud på samhällsbetalda resor.

Vi behöver en fungerande Taxi även på landsbygden!

onsdag 7 mars 2012

Osäker på utfall av beslut!

Många kommuner väljer idag att ta imot ensamkommande flyktingbarn, och det beslutas via politiken.
Men vad innebär besluten igentligen och hur blir mottagandet av dessa ungdomar?
Jag är osäker på om dessa ungdomar verkligen får det stöd, hjälp med mera som behövs och får rätt hjälp.
Det krävs en fungerande skola som klarar av detta med individanpassad språkutbildning, ett för ändamålet okey boende, tillräckligt med resurser till socialtjänsten, ja listan kan göras hur lång som helst.
För samtidigt ska man när man fattar beslut inte bara se till det politiska beslutet! utan man måste veta vad det innebär, vilka problem kan uppstå under resans gång med ensamkommande flyktingbarn.
För dessa ungdomar är inget som man kan placera i ett bostadsområde där det många gånger finns gått om tomma lägenheter,  bara för det kommunägda fastighetsbolaget har tomma lägenheter just där.
Det är inte okey att ha det tänket samtidigt som jag då ser ett problem med att det ibland talas om att man skulle tvinga kommuner att ta imot ensamkommande flyktingbarn.
Man måste tänka till, undersöka för ungdomarnas bästa! att klarar vi av att ge det stöd som det krävs och därifrån fatta beslut om att ta imot dessa ungdomar.
Samtidigt ska man ha klart för sig att det finns inga färdiga mallar, och jag tror att de kommuner som valt att ta imot ensamkommande barn gör så gott de kan, och vill göra det bästa av det! men man måste vara medveten om vad som kan hända.
Men att tvinga kommuner kommer inte lösa dessa problem som finns idag, snarare tvärtom! så låt oss hoppas att kommunerna själva även i fortsättningen får avgöra om de har, anser sig klara av att ta imot ensamkommande flyktingbarn.