onsdag 16 mars 2011

Fungerande näringsliv lika med fungerande kommun!


Fungerande näringsliv lika med fungerande kommun, nja så enkelt är det kanske inte. Men om företagen i en kommun mår väl och växer så skapas arbetstillfällen, som i sin tur ger skatteintäkter. Och de flesta kommunerna har insett detta att ett fungerande näringsliv är viktigt, och mycket har hänt. Men det är mycket arbete som återstår, och det är bråttom då världen idag förändras i en snabb takt. Även företagen ser annorlunda ut idag än vad de gjorde för bara några år sedan, och det i sin tur ställer helt nya krav på kommunerna. Flexibilitet, bättre service, förbättrad dialog är bara några saker som är av yttersta vikt. Men det är inte kört! det gäller bara att våga lyssna och lära av varandra så är mycket vunnet, att våga dela kompetens, prova nya angreppsätt och ha modet att våga genomföra dem. Det driver utvecklingen framåt. Men mycket handlar också om attityder och förståelse. För om en kommunledning inte förstår vikten av ett fungerande näringsliv är det svårt att göra skillnad, och då blir man snabbt omkörd. Och det gäller även att det är en enad ledning som formulerar en tydlig målbild, och får alla i organisationen att förstå behovet av förändring. När medarbetarna känner sig delaktiga! når man framgång och attityderna förändras av bara farten. När sedan företagen känner att kommunen prioriterar näringslivet kommer de känna sig trygga och vågar ta risker, risker som behövs för att skapa utveckling och fler arbetstillfällen. Men hur är det i din kommun? det är du som kommunpolitiker som kan göra skillnad, och även tjänstemännens roll är viktig och får inte glömmas bort. Det är ju i regel en tjänsteman som lyfter på luren när ett företag ringer, därför är det så viktigt med ett proffsigt bemötande och en välutbildad personal. Sedan är det viktigt att företagen förstår hur kommunen fungerar och varför man gör som man gör. När man har uppnåt denna ömsesidiga förståelsen förändras attityderna. Som jag sagt innan hur är det i din kommun? Du kan göra skillnad, och ska vara drivande i dessa frågor för en fungerande och välmående kommun. Liberala Hälsningar...

1 kommentar:

  1. Samhället överlag, anser du att det fungerar?
    I de mindre kommunerna är det inte så att *utvecklingen stannar då människor är oengagerade och väljer politiker som man alltid valt?
    * har de politiker som styr, verkligen den kunskapen som krävs?
    blir det inte klubben för inbördes beundran som tar över och de bara sitter och lyfter skattepengar?
    *Är inte vi i Sverige överlag dåliga på att förhandla ( inköp/ order ex fd Ericsson components, Claes Olsson m.m. Gäller även uppfinningar och skydd av dessa.

    SvaraRadera