tisdag 10 juli 2012

Småkommuners framtid!

Hur kommer Sverige att se ut i framtiden och hur många kommuner kommer det att finnas? Ja det är en fråga som man snart måste ta på allvar och börja diskutera, och inte minst våga diskutera.
För det är inte bara att det är svårt att få ihop en hållbar ekonomi, vända en negativ befolkningstrend utan det har också att göra hur man lyckas att rekrytera kompetent personal, lyckas behålla personalen.
Samtidigt kan man ju fundera på om det gentimot väljarna och skattebetalarna är okey att ha vissa befattningar/tjänstemän när det sitter personer med samma befattning kanske bara 4 mil bort men tillhörande en annan kommun.
Jag kanske sticker ut lite nu! men jag tror inte vi kan försvara i framtiden att vi ska ha kommuner med mindre än kanske 40.000 kommuninvånare! det kommer bli väldigt svårt både ekonomiskt och rekryteringsmässigt.
För det kommer också ställas helt andra villkor i framtiden på vilken service, kvalite och kvantitet som en kommun skall eller förväntas leverera till sina kommuninvånare.
Men närheten till beslutsfattarna blir ju längre bort kommer motståndarna säga då! jo sant! det kan bli så! men det går ju på ett lätt vis att åtgärda med kanske ett slags servicekontor där politikerna vid vissa tidpunkter, dagar, veckor är och har sin dialog med väljarna.
Sedan får vi inte glömma bort dagens och framtidens teknik med sociala medier, tele-bild länkning med mera.
Detta är något som vi snart måste börja våga diskutera! om inte iallafall för att våra kommuninvånare ska känna att de kommer få den service som de kan förväntas få i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar