lördag 21 juli 2012

Vem ska betala?

Dagens svenska välfärdssystem bygger på ett slags vi kan kalla det kontrakt mellan generationerna.
Det är de yrkesarbetande som betalar barnomsorg, hälso- och sjukvård och äldreomsorg för de som idag behöver det.
Även pensionerna betalas till största delen av dagens inkomsttagare, och när dessa i sin tur går i pension är det dags för nästa generation att försörja dem, och så vidare.

Men kommer dagens system med så kallat generationskontrakt att hålla i framtiden?

Idag ligger den så kallade försörjningskvoten på 0,7, vilket innebär att varje person i yrkesverksam ålder ska försörja sig själv plus ytterligare 0,7 andra (barn, ungdomar eller äldre).
Men med dagens takt och utveckling med stigande livslängd så kommer om inget görs försörjningskvoten att öka så att den 2060 kommer ligga på nästan 0,9.

Det innebär att varje yrkesverksam individ skulle försörja nästan två personer!

Det är ju fantastiskt att vi lever längre och att den genomsnittliga livslängden ökar, men denna demografiska utveckling har ett pris och skapar också stora utmaningar, frågor inför framtiden.
För samtidigt som antalet äldre över 80 år fortsätter öka så får vi räkna med ett ökat behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

Frågorna om framtidens framtida finansiering inom den svenska välfärden är samtidigt i allra högsta grad ideologiska, det handlar om var gränserna ska gå för det offentliga åtagandet, vilka skillnader som är acceptabla mellan olika människor när det gäller tillgång till utbud av vård- och omsorgstjänster.

Det kommer ju bli allt svårare att få ett generationskontrakt att hålla!

Men hur ska det då betalas om inte via "skattesedeln"?

En ide skulle kunna vara att komplettera dagens sjukförsäkring och dagens pensionssystem med en allmän och obligatorisk vård- och omsorgsförsäkring där varje generation själv bär kostnaden för sin vård och omsorg.

För samtidigt som välståndet i samhället ökar, liksom människors utbildningsnivå så ökar kraven på välfärdstjänster.
Det är ju inte trovärdigt att tro att 40-talistgenerationen kommer nöja sig med en äldreomsorg som den ser ut idag, och vi blir allt mer vana att kunna köpa olika former av tjänster.

4 kommentarer:

  1. ...inte helt fel tanke. Men en annan sak att fundera över är också huruvida det kommer finnas några medel över i statskassan som ska räcka till att försörja 60- & 70- talisterna. Detta då mycket i samhället kretsar kring besparingar, utgifter, och BIDRAG i alla dess former. Detta kanske leder till att en utarbetad generation som jobbar och sliter tillsist flyttar utomlands och betalar skatt i ett annat land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort sagt! Det finns ingen brist på stora utmaningar! / Hälsningar Niclas Erlandsson

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Fortsätt att ta bort då du vet att sanningen är att invandringen som vi arbetare betalar kommer att kosta mera än den smakar! Hylte kommun tänker börja ta in anhöriginvandring av somalier som är det lataste folkslaget på jorden och vem ska betala för det?

    Tycker att du ska gå in på SC och läsa om sanningen som PK media mörkar. Kostnaderna är ENORMA för Sverige och alla andra länder i Europa slår till bromsarna när dom ser dessa ekonomiska utsugare väller in över gränserna och ALDRIG kommer i Arbete!

    Och nu lilla hylte med alla sina batikhäxor och antivita, redan nu så har muslimerna tagit över en frikyrka och gjort det till en moske i smyg. Skriv om verkligheten och inte den fantasi värld du lever i.

    SvaraRadera